Een huisstijl bestaat nooit uit slechts één kleur; het omvat altijd meerdere kleuren die samen een harmonieus geheel vormen. Je zoekt dus naar een kleurenpalet. Maar hoe kies je de juiste kleuren voor je huisstijl? Een basiskennis van kleurtheorie is hierbij handig, zodat je begrijpt hoe je de kleuren kunt combineren om een goede keuze te maken.
In dit blog vertellen we je hoe je met een kleurenwiel verschillende soorten kleurenpaletten kunt samenstellen.
Kleurenpalet
Een kleurenwiel is een handig hulpmiddel om een kleurenpalet samen te stellen:
Afbeelding: Kleurenwiel
Voor een kleurenpalet is het belangrijk om een hoofdkleur te kiezen. Deze kleur vormt de basis waarmee je de andere kleuren zoekt. Als voorbeeld gebruiken we de hoofdkleur rood. In elk van de volgende kleurpaletten staat deze kleur centraal. Bedenk wat jouw hoofdkleur is en welke associaties hierbij horen. In de leermodule ‘Huisstijlkleuren’ vind je hierover meer uitleg.
Een handige tool waar je meerdere kleurenpaletten kunt bekijken is het kleurenwiel van Adobe. Hier kun je kijken welke kleurpaletten eruit komen. We laten je hier zien wat voor mogelijkheden er zijn, en hoe dit tot stand komt.
Monochromatisch
Een monochromatisch kleuren palette pakt een kleur uit dezelfde kleurlijn van je beginkleur. Deze kleuren worden dan in verschillende tinten of shades aangepast. Het gevaar met dit kleur palette is dat het eentonig is.
Triadisch kleurenpalet
Een triadisch kleurenpalet pakt de kleuren uit verschillende kleur groepen. De kleuren worden geselecteerd in een manier waardoor ze even ver uit elkaar liggen. Ze vormen dus een driehoek. Het voordeel is dat je meer contrast krijgt in het kleurenpalet. Zeker op websites waarbij buttons een andere kleur krijgen zie je dat dit helpt om de bezoeker sneller door te laten klikken.
Analoog
Analoog pakt je beginkleur en kiest dan kleuren die naast je beginkleur op het kleurenwiel te vinden zijn. Ook hierbij is het nog vrij eentonig, maar er zit wel al iets meer contrast in. Het is overigens niet nodig om altijd 5 kleuren te kiezen.
Shades
Het shades kleurenpalet pakt je beginkleur en past voor de overige kleuren alleen de tinten van de kleur aan. Dit zijn dus allemaal kleuren die onder dezelfde kleur vallen maar in andere shades zijn gezet. Het geeft een bepaalde harmonie aan binnen de kleuren.
Complementair
Bij het complementaire kleurenpalet pakt het kleurwiel de kleur die het verst weg ligt op het kleurenwiel. Doordat deze kleuren zover uit elkaar liggen, knallen ze nog harder wanneer je ze naast elkaar zet. Voor een betere conversie op je website kan een contrasterende kleur goed werken wanneer je die toepast op buttons.
Split-complementair
Een split complementair kleurenpalet pakt hetzelfde principe als complementair, maar dan een slag hoger en lager om iets meer harmonie te creëren in het knallen van de tegenovergestelde kleuren. Er is nog steeds een sterk contrast maar oogt net iets rustiger. Hiermee creëer je een variërend kleurenpalet.
Compound
Het compound kleurenpalet komt erg overeen met het complementaire kleurenpalet maar kiest kleuren die net iets dichter bij elkaar liggen om het harmonieuze gevoel van het palet te versterken.