Je bedrijf starten vanuit huis, mag dat?
blog_image

Janet Schouten

25-07-2024

Je bedrijf starten vanuit huis, mag dat?

Het starten van een bedrijf vanuit je eigen huis heeft veel voordelen. Geen reistijd, je eigen werktijden bepalen en eenvoudig werk en privé combineren. Maar voordat je je eigen onderneming vanuit huis begint, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Mag je zomaar een bedrijf vanuit huis starten? In deze blog bespreken we de belangrijkste punten om je op weg te helpen.


Thuis klanten ontvangen

Als je een bedrijf vanuit huis runt, is het belangrijk dat je geen overlast veroorzaakt voor je omgeving. Denk hierbij aan geluidsoverlast, stank of parkeerproblemen door klanten. Een pedicure op je zolderkamer zal bijvoorbeeld minder overlast veroorzaken dan een bouwbedrijf in een woonwijk. Controleer vooraf bij je gemeente welke voorwaarden er zijn voor het ontvangen van klanten thuis.


Regels van de gemeente

Controleer de regels van je gemeente

Heb je een vrij beroep zoals architect, advocaat, huisarts, kunstenaar of accountant? In veel gevallen mag je een eigen bedrijf starten vanuit huis, mits je huis zijn woonkarakter behoudt. Dit betekent dat:

  • Niet meer dan eenderde van je woning mag worden gebruikt voor je bedrijf.
  • Je bedrijf geen overlast mag veroorzaken voor buren.
  • Er geen reclame op je huis mag worden gemaakt.
  • Je bedrijf een kantoorfunctie moet hebben.

Past je bedrijf binnen het omgevingsplan? Dan hoef je dit meestal alleen te melden bij je gemeente. Lees hier hoe dat moet. Past het niet, dan kun je een ontheffing of aanpassing van het omgevingsplan aanvragen. Vanaf 1 januari 2024 kun je je plannen controleren en aanpassingen aanvragen via het nieuwe Omgevingsloket.


Toestemming van bank of verhuurder

Kijk of je toestemming nodig hebt van je bank of verhuurder

Ben je eigenaar van de woning met een hypotheek? Controleer dan de voorwaarden in je hypotheekovereenkomst. Huur je de woning? Bekijk dan de voorwaarden in de huurovereenkomst. In beide gevallen is het verstandig je plannen te bespreken met je hypotheekverstrekker of verhuurder om verrassingen te voorkomen.


Belastingaangiften

Controleer wat de gevolgen zijn voor je belastingaangiften

Bij een bedrijf aan huis moet je rekening houden met de normale regels en voorwaarden voor btw-aftrek. Voor de inkomstenbelasting gelden aanvullende regels. Gebruik de rekenhulp ‘Werkruimte in de woning’ van de Belastingdienst om te berekenen of je kosten van de werkruimte in je woning mag aftrekken.


Verzekeringen en aansprakelijkheid

Controleer of je een bedrijfsverzekering moet afsluiten

Je inboedel- en opstalverzekering dekken alleen schade aan je privébezittingen en de woning zelf. Schade aan bedrijfsmiddelen en werkruimte wordt niet vergoed. Overweeg daarom aparte bedrijfsverzekeringen af te sluiten, zoals een inventaris- en goederenverzekering of een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.


Praktische overwegingen

Scheiding werk en privé

Het kan een uitdaging zijn om werk en privé gescheiden te houden als je vanuit huis werkt. Creëer een duidelijke werkruimte, stel werktijden vast en zorg voor een goede balans tussen werk en ontspanning om stress te voorkomen.

Professionaliteit

Ook als je vanuit huis werkt, is het belangrijk om professioneel over te komen. Dit kan betekenen dat je een zakelijk telefoonnummer gebruikt, een professionele website hebt en een zakelijke e-mailhandtekening toevoegt.


Conclusie

Ondernemen vanuit huis is in veel gevallen geen probleem, maar je huis moet wel een woonruimte blijven. Daarom mag je niet meer dan eenderde van je woning gebruiken voor je bedrijf. Zowel je garage, zolder als bovenverdieping als opslagruimte gebruiken is dus niet de bedoeling. Het starten van een bedrijf vanuit huis vereist de nodige voorbereiding en kennis van de regels en eisen. Informeer goed bij je gemeente, de KvK en de Belastingdienst om te zorgen dat je voldoet aan alle wettelijke en fiscale verplichtingen. Met de juiste aanpak kun je de voordelen van thuiswerken maximaal benutten en je bedrijf succesvol laten groeien.

Heb je nog vragen of wil je meer weten over het starten van een bedrijf vanuit huis? Laat een reactie achter of neem contact op met een van onze experts. We helpen je graag op weg!

UITGELICHT