Hoeveel kost het om je eigen bedrijf te beginnen?
blog_image

Team Business Shakers

08-08-2024

Hoeveel kost het om je eigen bedrijf te beginnen?

Het starten van je eigen bedrijf is een spannende onderneming, maar het brengt ook verschillende kosten met zich mee.

Belangrijke kostenposten zijn onder andere registratie bij de KvK, notariskosten voor oprichting, huur of koop van bedrijfsruimte, inrichting en apparatuur, voorraad en productiekosten, marketing en promotie, verzekeringen, personeelskosten, licenties en vergunningen, kantoorbenodigdheden en volksverzekeringen.


Daarnaast is het belangrijk om je tarief goed te bepalen door factureerbare uren, kosten, inkomensdoelen en marktwaarde in overweging te nemen. Een gedetailleerd financieel plan helpt je voorbereid te zijn op deze kosten en je focus te leggen op het succesvol laten groeien van je bedrijf.

 

1. Registratie en administratiekosten

KvK-inschrijving: In Nederland moet je je bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). De kosten hiervoor zijn eenmalig €50. Daarnaast betaal je €15 als je een uittreksel uit het Handelsregister wilt ontvangen.

 

Notariskosten: Als je kiest voor een rechtsvorm zoals een BV, dan heb je een notaris nodig om de oprichtingsakte op te stellen. Dit kan variëren van €400 tot €1.000, afhankelijk van de notaris en de complexiteit van de oprichting.

 

2. Bedrijfslocatie en inrichting

Huur of koop van bedrijfsruimte: De kosten voor een bedrijfsruimte hangen sterk af van de locatie en het type pand. Een kantoorruimte in een stad kan variëren van €200 tot €500 per maand per werkplek. Voor winkels of horecagelegenheden kunnen de kosten nog hoger liggen.

 

Inrichting en apparatuur: Afhankelijk van je type bedrijf heb je meubels, computers, en andere apparatuur nodig. Dit kan variëren van enkele honderden tot duizenden euro's. Denk hierbij aan bureaus, stoelen, computers, printers, en andere benodigdheden.

 

3. Voorraad en productiekosten

Voorraad: Als je producten verkoopt, moet je een startvoorraad aanschaffen. Dit kan variëren van enkele honderden tot duizenden euro's, afhankelijk van het soort producten en de hoeveelheden die je wilt inkopen.

 

Productiekosten: Voor bedrijven die hun eigen producten maken, zijn er kosten voor grondstoffen, productieprocessen, en eventuele machines. Deze kosten kunnen sterk variëren afhankelijk van het type productie.

 

 4. Marketing en promotie

Website en branding: Een professionele website is essentieel voor bijna elk bedrijf. De kosten voor het laten maken van een website kunnen variëren van €500 tot €5.000, afhankelijk van de complexiteit en de functionaliteiten. Daarnaast heb je kosten voor het ontwerpen van een logo en andere branding materialen, wat kan variëren van €200 tot €2.000.

 

Advertenties en promotie: Om je bedrijf onder de aandacht te brengen, zul je moeten investeren in marketing. Denk aan online advertenties, sociale media campagnes, drukwerk, en promotionele evenementen. Dit kan variëren van enkele honderden tot duizenden euro's per maand, afhankelijk van je marketingstrategie.

 

5. Verzekeringen

Bedrijfsverzekeringen: Afhankelijk van je type bedrijf en persoonlijke voorkeuren, zijn er verschillende verzekeringen die je kunt afsluiten. Denk aan een aansprakelijkheidsverzekering, arbeidsongeschiktheidsverzekering, en rechtsbijstandverzekering. De kosten hiervan kunnen variëren van €50 tot €200 per maand per verzekering.

 

6. Personeelskosten

Loonkosten: Als je personeel in dienst neemt, moet je rekening houden met loonkosten, inclusief sociale lasten en pensioenpremies. Dit kan variëren afhankelijk van het aantal werknemers en hun salaris.

 

Rekrutering en training: Het werven en trainen van personeel brengt ook kosten met zich mee. Dit kan variëren van enkele honderden tot duizenden euro's, afhankelijk van de functies en de benodigde training.

 

7. Overige kosten

Licenties en vergunningen: Afhankelijk van je bedrijfstype heb je mogelijk specifieke licenties of vergunningen nodig. De kosten hiervoor variëren sterk per sector en gemeente.

 

Kantoorbenodigdheden: Denk aan dagelijkse benodigdheden zoals papier, pennen, en andere kantoorartikelen. Dit lijkt misschien onbelangrijk, maar kan toch oplopen tot enkele honderden euro's per jaar.

 

8. Volksverzekeringen

Volksverzekeringen: Als ondernemer betaal je naast je premie aan de zorgverzekeraar ook een inkomensafhankelijke bijdrage via de belastingaangifte. Deze bijdrage is apart van de premie die je jouw zorgverzekeraar betaalt. De hoogte is afhankelijk van je inkomen. Hoe hoger je inkomen, hoe hoger de bijdrage. Meer informatie is te vinden op de site van de belastingdienst.

 

Bepalen van je tarief

Naast het begrijpen van de kosten die komen kijken bij het starten van je bedrijf, is het ook cruciaal om je tarief goed te bepalen. In de basis zijn er vier onderdelen die komen kijken bij het bepalen van je tarief en dus je inkomen:

 

1. Bepaal je factureerbare uren

Je hebt werkbare uren en factureerbare uren. Als zelfstandige kun je simpelweg niet alle uren dat je kunt werken er ook van uitgaan dat je betalende klanten hebt. Gemiddeld kun je ervan uitgaan dat je in de opstartfase 50% van de uren dat je beschikbaar bent kunt factureren.

 

2. Kijk naar jouw kosten

Zoals aangegeven komen er een aantal kosten kijken bij het opzetten van je eigen bedrijf. Door eerst eens goed te kijken welke kosten jij hebt, begrijp je ook hoe een tarief uiteindelijk tot stand komt:

  • Administratiekosten
  • Verzekeringen
  • Kantoorkosten
  • Huur van kantoor/winkel/werkruimte
  • Inkoop van materialen
  • Inkomstenbelasting
  • Bijdrage zorgverzekeringswet

 

3. Kijk naar jouw inkomensdoel

Bepaal wat jij wilt verdienen. Kijk naar wat je privé per maand nodig hebt of waar je ambities liggen. Wil je een bepaald inkomensdoel realiseren, dan kan dit ook een uitgangspunt zijn bij het bepalen van je tarief.

 

4. Kijk naar de markt en bepaal je waarde

Toets je tarief eens. Wat staat er in onderzoeken van Knab, Loonwijzer bijvoorbeeld en wat hanteren concullega’s? Zit je met je tarief in de goede richting? Of moet je hier of daar nog eens goed kijken naar je kosten en inkomensdoel om dit bij te schaven? Bedenk wat de waarde is die jij aan klanten biedt, en hoe dit zich verhoudt tot anderen.

 

Conclusie

Het starten van een eigen bedrijf brengt verschillende kosten met zich mee die sterk kunnen variëren afhankelijk van je type onderneming en persoonlijke keuzes. Het is belangrijk om een gedetailleerd financieel plan op te stellen en rekening te houden met zowel eenmalige opstartkosten als terugkerende kosten. Door goed voorbereid te zijn, kun je de financiële uitdagingen van het ondernemerschap beter aan en je focus leggen op het succesvol laten groeien van je bedrijf.


Wil je meer weten over het starten van een eigen bedrijf en de bijbehorende kosten? Laat je goed informeren en zorg dat je alle benodigde stappen neemt om je droom werkelijkheid te maken!


Kijk vooral ook eens bij onze e-learnings voor startende ondernemers. Hierin geven we veel inzichten en tips zodat je het zo slim mogelijk kunt doen. Want je wilt niet te veel betalen aan je logo, huisstijl en algemene voorwaarden of het inrichten van je financiën. Investeer dus in goede kennis, en bespaar direct!


Succes met jouw ondernemerschap!

UITGELICHT