Is de Kleine Ondernemers Regeling (KOR) interessant voor jou?
blog_image

Janet Schouten

25-02-2023

Is de Kleine Ondernemers Regeling (KOR) interessant voor jou?

Veel mensen denken dat de KOR alleen voor eenmanszaken is, toch klopt dat niet. De nieuwe regeling is niet alleen voor natuurlijke personen (met een eenmanszaak) maar ook stichtingen, verenigingen en N.V. of B.V. bijvoorbeeld mogelijk. Uiteraard als ze een omzet lager dan 20.000 euro hebben.

In dit blog leggen we je even iets uitgebreider uit wat de voor- en nadelen zijn en welke voorwaarden er gelden.


Het grootste voordeel; Het vermindert je administratieve verplichtingen voor de btw.

Wanneer je je aanmeld voor KOR, hoeft je geen btw in rekening te brengen bij je klant, en kom je niet in aanmerking voor btw aftrek van zakelijke kosten.

  • Het grote voordeel wat de belastingdienst hiermee wil geven is dat je geen btw-aangifte hoeft te doen elk kwartaal. En dus verlaag je de administratieve lasten.
  • Een ander voordeel is dat je klanten aan jou ook minder hoeven te betalen, die betalen namelijk niet de 21% btw omdat jij die niet in rekening brengt. Heb je ook zakelijke klanten, dan gaat dit voordeel niet op, want die ontvangen graag wel een factuur met btw zodat ze dat af kunnen trekken van de belastingdienst.


De nadelen waar je rekening mee moet houden

Het voordeel lijkt misschien interessant, maar oordeel nog maar eens als je ook de nadelen goed hebt bekeken.

De nadelen;

  • Je moet nog wel steeds aan je administratieve verplichtingen voldoen. Dat betekent dat je moet verantwoorden wat je in een jaar hebt verdiend en waarover inkomstenbelasting verschuldigd is.
  • In sommige gevallen moet je ook per maand, kwartaal of jaar btw-aangifte doen. Hoe dat zit leggen we uit; Bij inkopen uit het buitenland, waarbij geen btw op de factuur staat vermeld én de btw is verlegd naar jou, dien je toch een btw-aangifte te doen. En je moet de btw alsnog betalen. Voorbeelden hiervan zijn Google- of Facebook- facturen. De Belastingdienst controleert hierop.
  •  Voorbeeld: Stel je hebt voor € 100 aan Facebook advertenties gekocht. Op de factuur staat geen btw-bedrag. Je vult dan in de btw-aangifte bij rubriek 4b te betalen btw € 21. Doe je niet mee aan de KOR dan mag je de btw van je kosten aftrekken via de voorbelasting (rubriek 5b in de btw-aangifte) en betaal je de btw niet. Doe je mee aan de KOR dan moet je het btw-bedrag van € 21 betalen omdat je de btw op je kosten niet meer mag aftrekken.
  •  Alleen klanten die de btw niet kunnen aftrekken, meestal particulieren, zullen geen bezwaar maken dat er geen btw op de factuur vermeld staat. Heb je bijna alleen zakelijk klanten? Dan is de regeling financieel niet gunstig voor je.
  • Bedenk dat als je voor die regeling kiest, dat je dit direct voor 3 jaar doet. Heb je een schommelende omzet en kan het zo zijn dat je van een van de 3 jaar is hoger dan 20.000. Dan moet je het ook meteen doorgeven bij de belastingdienst. 
  • Maak je in eerste instantie gebruik van de KOR, en komt je omzet hoger uit dan 20.000 euro waardoor je jezelf hiervoor af hebt moeten melden? Dan komt de ontheffing van administratieve verplichtingen te vervallen. En je moet de btw gaan rekenen naar je klanten. Die moeten dus 21% meer gaan betalen. Of als jij je verkoopbedrag gelijk wilt houden dan ga jij 21% inleveren op jouw inkomsten (maar dat doet waarschijnlijk niemand).


Voorwaarden waar je aan moet voldoen

  • Je mag een maximale omzet van 20.000 euro per jaar hebben.
  • Je bent een BTW-ondernemer
  • Je bent als ondernemer gevestigd in Nederland


Als je je voor de KOR inschrijft is dit wel meteen voor een periode van minstens 3 jaar, op twee mogelijke redenen na:

  • Je omzet van een van de 3 jaar is hoger dan 20.000. In dit geval moet je het ook direct doorgeven bij de belastingdienst. 
  • Je hebt je niet zelf aangemeld, maar bent aangemeld door de Belastingsdienst vanwege een ontheffing van administratieve verplichtingen.

 

Voor sommige sectoren, beroepen en diensten gelden afwijkende regels.


Ben jij bijvoorbeeld werkzaam als landbouwer, veehouder, tuin- of bosbouwer, importeur of heb je gekozen voor belaste verhuur? Dan zijn er mogelijk afwijkende regels op jouw situatie van toepassing. Check het op de website van de belastingdienst.


Aanmelden

Om je aan te melden voor de KOR moet je een aanmeldingsformulier van de belastingdienst invullen. Deze kan je hier vinden. Deze moet minimaal 4 weken voor de ingangsdatum worden ontvangen door de belastingdienst. 


UITGELICHT