Voorkom google strafpunten
blog_image

Team Business Shakers

19-04-2023

Voorkom google strafpunten

In onze elearnings geven we verschillende tips hoe je hoger in de resultaten van zoekmachines kunt komen. SEO oftewel Search Engine Optimization. Google pikt dat op en plaatst je hoger in de ranking als je relevant bent. Maar wist je dat je ook strafpunten kunt krijgen? Een Google Penalty noemen ze dat. Het is een soort rode kaart van Google die een negatieve invloed op je ranking in de zoekresultaten heeft.


Google maakt gebruik van crawlers. Een crawler, of ook wel een spider genoemd, is een software dat het internet om de zoveel tijd afstruint om alle pagina’s te doorzoeken. Ze indexeren vervolgens de pagina’s en aan de hand daarvan wordt de ranking in de zoekmachine bepaald. 


1.      Gebruik niet te veel zoekwoorden op een pagina.

Een forse penalty kun je krijgen als je op een pagina een overvloed aan keywords gebruikt. Google begrijpt teksten steeds beter namelijk en hebben zo dus door als er gesjoemeld wordt. Veel keywords zien ze als slecht schrijverschap of spam. En daar willen ze bezoekers niet graag snel naartoe linken. Onze tip: schrijf goede teksten.


2.      Gebruik geen ‘onzichtbare’ keywords op je pagina.

Het plaatsen van keywords op een pagina in dezelfde kleur als de achtergrond. Dat gebeurde vroeger nog wel eens om google te foppen. Maar inmiddels is Google daar echt te slim voor geworden. Google kan dan de betreffende pagina of zelfs je hele website uit de zoekresultaten halen. 


3.      Zorg dat je website goed bereikbaar is.

Google wil niet doorlinken naar pagina’s die regelmatig plat liggen. Zorg dus voor een betrouwbare hosting en beperk de ‘downtime’ tot een minimum voor onderhoud of storingen die echt noodzakelijk zijn.


4.      Let goed op de links die je hebt staan

Wanneer je veel links op je website heb staan die verwijzen naar niet bestaande pagina’s of slechte of irrelevante pagina’s, dan zal Google dit niet waarderen. Let hier dus op. Loop regelmatig de linkjes door.


5.      Help de crawlers van Google een handje

Met een robots.txt bestand geef je door aan de crawler welke pagina’s wel en welke niet mogen worden geïndexeerd. Hierdoor kun je er dus voor zorgen dat pagina’s die kwalitatief minder zijn, niet mee worden genomen door de crawler. Een robots.txt bestand kan een pagina echter niet verwijderen wanneer deze onlangs is geïndexeerd. Het bestand zorgt er echt alleen voor dat een pagina niet zal worden geïndexeerd door een crawlers.

Met een robots.txt bestand zorg je dus voor een goede relatie met Google. Ontbreken ze, dan begin je dus al een achterstand. Een websitebouwer kan dit voor je verzorgen.


6.      Laat geen spam-reactie toe bij comments

Onder veel blogs kun je reageren in de comments. Maar spammers maken hier nog wel eens misbruik van. Dan plaatsen ze bijvoorbeeld gevaarlijke links. Iets wat jij niet wil, maar zeker Google wil gebruikers tegen dit soort pagina’s beschermen. Met als gevolg, een lagere ranking in de zoekmachines. Zorg dus altijd voor een goede anti-spamvoorziening op je website.


7.      Maak een mobiel-vriendelijke website

De meeste mensen hebben een mobiele telefoon. Als je geen mobiel-vriendelijke website hebt, kunt je onbedoeld je ranking schaden. 

Doe zelf de test: Type op google; ‘google mobile friendly test’ en voer je URL in. Je krijgt nu de testresultaten te zien.   


8.      Voorkom overoptimalisatie van zoekwoorden in linkteksten

Google kan aan de hand van linkteksten bepalen waar een website over gaat. Vroeger gebeurde het regelmatig dat er overdadig veel keywords werden geplaats in linkteksten. Google herkent dit als keyword-spam en bestraft dit met een penalty. Het heeft nog steeds zin kritisch te kijken naar zowel interne als externe linkteksten, maar sla niet door in overoptimalisatie.


9.      Let goed op bij advertorials en andere linkplaatsingen waarvoor is betaald

Zet je wel eens advertorials of affiliate marketing links of ads in? Let dan even goed op. Want normaal gesproken ziet Google een link naar een andere website als een soort stem. Als je een link naar een andere website plaatst, is dit omdat je deze website waardeert. Door de links naar een website te tellen en te waarderen ziet Google hoe goed een website gewaardeerd wordt. Dit is een van de factoren die Google helpen om te bepalen hoe goed een website is. Als een website beter is dan een andere website, wordt deze site hoger geplaatst in de zoekresultaten. Op deze manier zorgt Google ervoor dat haar gebruikers de beste resultaten te zien krijgen.


Een linkplaatsing waarvoor is betaald is eigenlijk geen echte stem. Je plaatst deze link omdat je er geld voor krijgt en niet per se omdat je de website zo waardeert. Dit soort links zorgen voor een oneerlijke ranking van websites, waardoor de zoekresultaten niet meer goed kunnen bepalen wat de beste websites zijn. Het is ook niet eerlijk tegenover andere websitebeheerders.


Mogen er dan helemaal geen links meer in advertorials staan? Zeker wel! Het is alleen niet de bedoeling dat Google dit soort links als een stem gaat tellen. Je kunt dit voorkomen door er nofollow links van te maken. De zoekmachine geeft dan geen linkwaarde door, waardoor dit niet wordt meegenomen in de ranking.


Er zijn 3 verschillende soorten tags die je kunt gebruiken;

rel=“sponsored”: voor links die voortkomen uit advertenties of gesponsorde content.

rel=“ugc”: voor links die voort komen uit zogenoemde ”user generated content”. Denk hierbij aan links bij comments op blogs of forums.

rel=“nofollow” voor links waar je niet mee geassocieerd wilt worden om welke reden dan ook (onbetrouwbaarheid, ongeloofwaardigheid, onbetrouwbaarheid, onbekendheid).


Wordt het te technisch nu? Of wil je weten of jou website penalty’s heeft? Schakel dan een expert in!

UITGELICHT